Vegetarianism och Veganism

Jag har bestämt mig för att bli någon typ av vegetarian. Typ i alla fall. Jag har funderat på det över det en lång tid och även om jag inte är hundra ännu, så är jag mer övertygad än vad jag någonsin varit tidigare. Det är ingen idé att vänta på att jag ska bli mer säker. Helst skulle jag vilja bli vegan, men jag försöker att inte gå händelserna i förväg. Jag har en tendens att bli alldeles för ivrig med sånt här.
 
Efter lite samråd med en vegetarianvän (you know who you are) har jag börjat med "matschema". Ungefär varannan dag äter jag vegetariskt ( + mjölk och ägg) och varannan dag "som vanligt". Sedan tänkte jag försöka öka de vegetariska dagarna mer och mer tills det bara är de kvar. Det känns väldigt bra än så länge, men det kommer säkerligen bli allt svårare och utmanande ju mer tiden går.
 
Det är läskigt och ovant att förändra sig. Jag vet att jag inte borde tänka för mycket, men ibland kan jag inte låta bli att tänka "det här kommer jag aldrig kunna äta igen". Jag försöker att tänka att inget är bestämt och att jag får gå tillbaka till de gamla vanorna när jag vill. Fast det vill jag ju inte egentligen. Men det känns lite lättare då.
 
För att försöka övertyga mig själv ännu mer, så har jag kollat upp videos och filmer både om hur man kan bli vegetarian/vegan och varför man bör bli det. Och förstås hemska videos filmade på kött- och mjölkgårdar. Det har hjälpt mig att bli mer säker. Som jag ser det finns det åtminstone 3 anledningar till att bli vegetarian/vegan; etik, miljö och hälsa.
 
Etik handlar förstås om att värna om djuren i kött-, mejeri- och äggindustrin. De får för lite utrymme, kan inte utföra sina naturliga beteenden, utsätts för skador, stress och lidande. Det är läskigt att vi är så bortkopplade från vad som händer. När en köper det där lilla inplastade paketet med kött i affären så känns det ju inte som en köper djurkött.

Etikdelen handlar också om oss människor. Visste ni att vi antagligen skulle kunna mätta hela jordens befolkning om vi slutade äta kött och istället levde på vegetabilier? Om vi inte födde upp så mycket djur skulle vi inte behöva så mycket mark för att odla föda åt dem och låta dem beta. Den här marken skulle vi istället kunna använda till att odla mat till människor. Ganska galet när man tänker på det.
 
 
Miljö är kanske inte lika uppenbart, men kött- och mejeriindustrin är en av de största miljöbovarna. För några veckor sedan såg jag dokumentären Cowspiracy (finns på Netflix!) som handlar om just det här problemet och blev förbluffad över faktumet att vi bara låter det här pågå, fast vi vet hur farligt det är. Det krävs ENORMA mängder vatten, mat och mark för att föda upp djur. Dessutom skövlas regnskog för att odla upp mer foder till djuren. Helt sjukt.
 
 
Hälsa handlar helt enkelt om att vi mår bättre av att äta mer frukt, grönsaker, nötter, bönor och liknande. Man behöver inte äta kött för att få i sig protein eller mjölk för att få i sig kalcium, vad jag har förstått. Jag har t.o.m. läst/hört på flera håll att mjölk, tvärtemot vad mjölkföretagen försöker få oss att tro, är farligt för våra ben. Dessutom blir ju allt fler människor sjuka i livstilsrelaterade sjukdomar. Enligt livsmedelsverket finns det forskning som visar att om man äter mycket rött kött och charkprodukter har man större risk att få hjärt- och kärlsjukdomar och vissa former av cancer.
 
 
Jag är ingen expert på det här ämnet och om jag har skrivit något som visar sig vara felaktigt så ber jag om ursäkt. Slutligen vill jag bara säga att jag inte försöker ge någon dåligt samvete eller pressa någon att ändra på sig. Jag vet som sagt inte ens själv om jag kommer klara av att förändra mina vanor. Jag vill bara dela med mig av det jag har lärt mig, förklara hur jag känner och förhoppningsvis inspirera någon där ute. Jag har tvekat i nästan två veckor över om jag verkligen borde publicera det här inlägget, eftersom jag inte har vetat hur det skulle tas emot, so please be nice to me.
 
Infon har jag fått från;

Ny hårfärg!

Har funderat på att färga håret mörkare ett tag och igår blev det äntligen gjort. Ville ha något som var betydligt mörkare än min naturliga hårfärg, men ändå inte svart. Så det fick bli den här nyansen.
Hårfärgen kommer från märket Tints of Nature och innehåller naturliga och ekologiska ingredienser så långt som det är möjligt och är fri från starka kemikalier, ammoniak och parabener.
 
Resultatet blev visserligen på gränsen till svart, men jag är rätt nöjd ändå. Jag var rädd att det inte skulle synas någon skillnad alls, så blev positivt överraskad. Och älskar hur lent och skönt håret känns efter att man färgar det! Känns som det borde vara tvärtom, men det där schampoot och balsamet man får med i förpackningen verkar göra susen.
 
Dock tror jag att jag har blivit känsligare för hud- och hårprodukter i allmähet, för det har kliat lite i hårbotten sen jag färgade :( Väldigt lite dock, så jag tror inte det är någon fara. Vet att man egentligen ska göra ett allergiprov med färgen innan, men jag har varit för lat för det.
 
FÖRE:
 
EFTER:
 

Youtubers jag följer

Jag vet att jag har gjort en liknande lista för ett par år sedan,
men kunde för mitt liv inte hitta den när jag bläddrade igenom arkivet.
Well well, it's time for a new one!

Här kommer några av mina favvisar!
 (Jag hoppar över att nämna några av dem jag vet att jag nämnde i förra inlägget;
bland annat danisnotonfire, AmazingPhil och ItsWayPastMyBedtime)
 
doddleoddle/doddlevloggle
En supergullig, knasig, smart och musikalisk tjej som jag avundas mycket.
 
TheBentish
Väldigt rolig och random tjej, som visserligen har ett lite väl grovt språkbruk för min smak (oj, vad töntigt det lät), men är en av få som kan göra videos som får mig att skratta rakt ut.

Anastasjia Louise
Hittade den här kanalen när jag ville ha vego-inspiration, men hon har blivit en inspiration för mig på många fler sätt än det. Hon är rolig, klok, grymt vacker och har fina tankegångar.
 
Clara Henry
En youtuber som de flesta av er säkert redan känner till, men är värd att nämnas ändå. En väldigt bra förebild som vågar prata öppet om mens, sexism och feminism och på något sätt verkar vara oförmögen att göra tråkiga videos.
 
Emma Blackery
Så underbart uppfriskande sarkastisk och frispråkig. Och rolig förstås.


Tom Fletcher
En av sångarna i mitt kära, underbara McFly. Löjligt talangfull, gullig, musikalisk och cool på alla sätt och vis. Ibland orkar jag inte kolla på hans videos för att han gör mig för avundsjuk. På riktigt.


The Skin Deep
På den här kanalen får du se två personer (som känner varandra sen innan) mötas och diskutera öppet och ärligt med varandra. Det är olika personer i varje avsnitt. Rekommenderar verkligen! Sjukt intressant att få dyka in i deras privata diskussioner.